Terhesség alatti szoptatás - Szülőszoba Klinika 1. epizód
2018. április 23. írta: SZÜLŐSZOBA

Terhesség alatti szoptatás - Szülőszoba Klinika 1. epizód

Bianka kérdezi: érdekelne a terhesség alatti szoptatás témája. Hátrányai, előnyei, igazából minden.

Aki válaszol: Prof. Dr. Ács Nándor igazgató,
Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója

lactation02_600.jpg

Érdekes a terhesség alatti szoptatás, mert hogyha belegondolunk, régebben, meg főleg a természeti népeknél ez egy abszolút működő mechanizmus volt. Tehát az, hogy valakinek van egy kisbabája, aki még szopik, de közben már teherbe is esik. Azért érdekes a kérdés, mert elvileg a szoptatás az a következő teherbeesést hormonálisan nagyon megnehezíti.

flotta600_banner_b_2.jpg

Ha valakinek igazán jól működik a hormonrendszere, az egy komplett szoptatás mellett nem fog teherbe esni. Mert az úgynevezett prolaktin hormon szintje magas, ami meggátolja az ő peteérését – nagyon leegyszerűsítve a dolgot.

Ha mégis megtörténik egy fogantatás, tehát mondjuk szoptatja a féléves, egyéves gyereket, és közben egy másik kisbaba is megfogan és el kezd nőni a méhében, tulajdonképpen baj nincsen vele. Ebben is nagyon bölcs a természet, mert általában megváltozik ilyenkor a tejnek az íze például, hogy a nagyobbik gyerkőc, aki szopik, ő abba szokta hagyni magától a szoptatást.

szoptatas_600.jpg

Ez tulajdonképpen, ha belegondolunk, igazából az édesanyát, illetve a növekvő magzatot védi. Hiszen az anyai szervezetnek kell mindent biztosítani: táplálékot, vitaminokat, oxigénellátást a méhben növekvő magzatnak. És ha ugyanezeket a tápanyagokat, vitaminokat a szoptatással is egy másik babának is biztosítani kell, akkor azért nem annyira tökéletes a helyzet méhen belül. Általában a nagyobbik gyerkőc ilyenkor abba szokta hagyni a szopást. Ha mégis úgy történik, hogy működik a szoptatás is belül növekszik az újabb baba is, igazából ettől nem kell tartani. Egyikükre sem jelent semmi veszélyt. A nagyobbik gyerekre biztosan semmilyen veszélyt nem jelent.

terhes01_600.jpg

 Az édesanyának azért ez meglehetősen kimerítő lehet, hiszen az ő szervezetének két irányba kell akkor a táplálékokat és a növekedést biztosítani a két babának. Talán a bent fejlődő kicsi babának is abból a szempontból nem optimális a helyzete, hogy nem biztos, hogy minden tápanyagból ugyanannyit kap ő, mint amennyi az ideális lenne. Ezekben az esetekben mindig nagyon javasolnám a megfelelő vitaminpótlást és a megfelelő táplálkozást az édesanya részéről.

Ha nagyon röviden akarjuk összefoglalni, akkor nem jelent veszély állapotot a várandósság alatti szoptatás.

Ami érdekes, hogy a bent lévő kisbabának a körülményei, alapvetően egy egészséges, jól táplált és jól táplálkozó édesanyánál ez nem fog gondot jelenteni. Még egyszer mondom, nagyon kell figyelni a vitamin bevitelre! Nekik egészen biztosan kellene valami komoly terhesvitamint szedni.

vitamin_600.jpg

Nagyon sok téves eszme van a terhesvitaminokról, és vannak egészen friss eredményeink, amik nagyon érdekesek. Erre majd egy másik alkalommal visszatérünk.

FOLYT. KÖV.

Várjuk a kérdéseiteket kommentekben,

Kövessetek  minket itt a blogon  és a Facebookon!
https://www.facebook.com/szuloszoba/

youtube : https://www.youtube.com/channel/UCm7DfRw3MrLBNOjsh9WIC4w

web: www.szuloszoba.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szuloszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr7813856424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása