Az a TITOKZATOS őssejt! LESS be te is a LABORBA! SUCITIMI a KRIO Intézetben
2018. július 09. írta: SZÜLŐSZOBA

Az a TITOKZATOS őssejt! LESS be te is a LABORBA! SUCITIMI a KRIO Intézetben

kiro02_600.jpgTe LEVETETED a babád KÖLDÖKZSINÓR ŐSSEJTJÉT? Mikor és miben SEGÍTHET? SuciTimi beles az izgalmas LABORATÓRIUMBA a Krio Intézet NYÍLT napján.

krio04.jpg

Mindent MEGKÉRDEZ, hogy eldönthesse szeretné-e levetetni, majd itthon tároltatni Boróka őssejtjeit? Akár egy IZGALMAS sci-fiben! Minden, amit tudni AKARTÁL az ŐSSEJTEKRŐL!

 

krio_600.jpg

Egy délutánra laboros nénik lettünk! SuciTimiék egyenesen Gyuláról érkeznek a Krio Intézet izgalmas kis világába. Mint a vészhelyzetben, kapjuk is fel a az alkalomhoz illő ruhadarabokat. Dr. Száraz Leonóra fogad minket a Krio Intézet Tudományos igazgatója, aki azonnal el is kezd minket beavatni az őssejtek titokzatos életébe.

A köldökzsinór vért rögtön a még pulzáló köldökzsinórból szerzik be, vannak akik időhöz kötik ennek levételét. Megvárják az 1-2 percet, vannak akik 5 erőteljes felsírás után veszik le a vért. „Bármelyik vidéki kórházból fel tudják szállítani hozzánk a levett mintát. A biológiai mintaszállító cég feladata ez, akik az összes dokumentációval együtt érkeznek meg hozzánk és a minta rögtön átvételre kerül.”

krio13_600.jpg

A köldökzsinór vér képes rá, hogy helyreállítása egy gyermek vérképzését. Annyi sejtet kell, hogy tartalmazzon ez a gyűjtött minta, hogy a vérképzést helyre lehessen vele állítani. Van egy hivatalos szám erre, hogy mennyinek kell lennie és ez a szám  óriási sejtszámot tartalmaz. Azt kell tudnia mint egy csontvelőnek, ami ugye a vérképzőszervünk. A köldökzsinór vér ennek az alternatívája.

krio19_600.jpg

Akkor felmerül a kérdés, ha a csontvelő ott van egész életünkben, miért nem jó az, miért van szükség erre a lehetőségre is? „A csontvelő egy felnőtt minta, ez pedig egy baba születésénél gyűjtött minta. A fiatalsága adja az előnyét ennek a mintának. Nagyon éretlen vérképző őssejteket tartalmaz. Ezek a sejtek nagyon gyorsan képesek szaporodni és nincsenek benne integrálódott vírusfertőzések – egy csontvelőben ezek a háttérvírusok ott lehetnek és átvihetőek a donorból a betegnek a szervezetébe.”

krio20_600.jpg

Igen ám, de mi van akkor, ha a gyermeknek vele született genetikai problémája van…

„A vérképző őssejtek ugyanazzal a génkészlettel rendelkeznek, mint ami arra az adott gyermekre jellemző, ha ez a vérképzőszervi rendellenesség genetikai eredetű akkor nem a saját mintáját fogja felhasználni. Ekkor nagyon értékes egy édestestvér minta vagy egy közösségi köldökzsinórvér bankból beszerzett idegen köldökzsinór vagy csontvelő minta. Lényeg, ha genetikai eredetű egy újszülöttnél a probléma, akkor kapja a tesóét.”

krio11_600.jpg

A mikrobiológiai laborban sétálgatunk és szinte megállás nélkül kérdezzük Leonórát…Olyan dolgokat látunk, amivel kapcsolatban szinte mindenre rákérdezünk, hogy mi micsoda...

krio16.jpg

A minták feldolgozása is egy érdekes folyamat. „A fehérvérsejt adja a terápiás értékét a mintának és ennek egy része az őssejt.”A beérkező köldökzsinórvér feldolgozására a beérkezéstől számított 48 óra áll a rendelkezésükre. Majd a következő állomás a karantén tároló, a hűtőház. Ide is belestünk SuciTimivel… Itt történik a minták fagyasztása.  Ahol a mintákat mínusz 150fok alatt tárolják. Majd bekerülnek egy egyedi gyártású fémkazettába.

krio26_600.jpg

Ha szükséges lenne, hogy felhasználásra kerüljön a minta, csak egyszer van erre lehetőségünk?Egy betegséget tud csak gyógyítani?„– kérdezi SuciTimi kíváncsi szemekkel. „Ha nagyon nagy volt a minta térfogata és magas a sejtszáma akkor két fogyasztó zsákban tároljuk el, ha viszont csak átlagos 85 – 90 ml akkor abból csak egy fogyasztó zsákot tudunk készíteni.” A köldökzsinór vér mellett köldökzsinórt is el lehet tároltatni.

krio24_600.jpg

„Eltároljuk úgy, hogy az eredeti szövetdarabokat is fagyasztjuk, illetve feldaraboljuk nagyon pici egységekre és abból a mesenterialis sejteket izoláljuk. Ennek egészen más a terápiás értéke. Egész másra használható.”Előrehaladott kutatási eredményeket értek el már a krómbetegségek, autoimmun betegségek, egyes típusú diabétesz kezelésében is.

További INFORMÁCIÓ: www.krio.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szuloszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr8314101705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása